Kaatuuko suomalaisten menestys e-urheilussa resurssipulaan?

Kaatuuko suomalaisten menestys e-urheilussa resurssipulaan?
kesä
27

Kaatuuko suomalaisten menestys e-urheilussa resurssipulaan?

Kirjoitus on Jeren oma henkilökohtainen blogikirjoitus tai mielipide eikä ole millään tavalla sidoksissa RCTICin toimintaan tai organisaation kannanotto.

Counter-Strike on suuressa nosteessa Suomessa. Samalla esimerkiksi Overwatch, Starcraft 2 ja Hearthstone kärsivät vähäisistä osallistujamääristä kotimaisissa turnauksissa. Näin äkkiseltään voisi sanoa, että Counter-Strikella menee hyvin Suomessa, mutta täysin pilvetön taivas ei kuitenkaan ole.

Esimerkiksi Eurheilu.com:n haastattelema PENTA Sportin valmentaja Niko ”naSu” Kovanen on kritisoinut pelaajien tason ja palkkauksen kohtaamista suomalaisilla Counter-Strike –pelikentällä. Verrattuna muihin maihin Suomessa pelaajat ovat suorastaan alipalkittuja, jonka lisäksi resursseihin ja organisaation pyörittämiseen tarvittaisiin huomattavasti enemmän rahaa. Tämä on aiheuttanut sen, että turnauksiin osallistuminen on kallista ja kannattamatonta.

Joukkueet tarvitsisivat huomattavasti enemmän sponsoreita, jotta toimintaa pystyttäisiin kehittämään ja tätä kautta saamaan menestystä myös kansainvälisillä kentillä. Menestys toisi lajille myös entistä paremmin näkyvyyttä kotimaassa.

Valoa on näkyvissä tunnelin päässä, sillä eSports alkaa olla yhä näkyvämmin esillä kansainvälisessä urheilumaailmassa ja vedonlyöntisivustoilla. Suomennetticasino julkaisi hiljattain uutisen, jossa käy ilmi, kuinka esimerkiksi jalkapalloseurat Manchester United ja PSG ovat perustaneet omat eSports joukkueet. Tämä lisää mielenkiintoa lajia kohtaan ja etenkin vedonlyöntisivustot olisivat innokkaita tukemaan joukkueiden toimintaa. Monimutkaiseksi tilanteen tekee kuitenkin lainsäädännöt.

Tammikuussa 2017 Digitoday uutisoi kahden suomalaisen kilpapelijoukkueen olevan poliisihallituksen selvityksen alaisena yhteistyökuvioista ulkomaisen vedonlyöntisivuston kanssa. Ensimmäistä kertaa ei kuitenkaan suomalainen urheilujoukkue ollut poliisihallituksen hampaissa, vaan jääkiekkoseura Jokereilla oli samanlainen sponsorikohu vuosina 2014—2015.

Suomessa rahapelaamista säätelee arpajaislaki, jonka mukaan ainoastaan Veikkauksella on yksinoikeus järjestää ja markkinoida rahapelitoimintaa Suomen rajojen sisäpuolella. SEUL oli aiemmin jo pyytänyt selvitystä ENCE eSports –organisaation yhteistyökuviosta Nordicbetin kanssa.

ENCEn näkemys asiasta oli, ettei se riko arpajaislakia tehdessään yhteistyötä Nordicbetin kanssa. Joukkue puolusteli yhteistyökuviotaan ilmoittamalla, että joukkue toimii globaalilla skaalalla ja sen päämarkkina-alue on Eurooppa.

Jääkiekkoseura Jokerit ratkaisi oman yhteistyökuviosoppansa laittamalla Nordicbetin logon tilalle ”No logo / No Team” –mainoksen pelipaitoihinsa vain kotipelien ajaksi, mutta poliisihallituksen mielestä värimaailma ja fontti olivat liian samankaltaisia rahapeliyhtiön logon kanssa. Jokereille asetettiinkin kesällä 2014 100 000 euron sakot.

Sinänsä rahapeliyhtiöiden ja e-urheilujoukkueiden yhteistyökuviot eivät ole SEULin käsissä, vaan kuten SEULin puheenjohtaja Joonas Kapiainen kommentoi DigiTodaylle tammikuussa, että se tulee jatkossa kysymään turnausjärjestäjän ottamaan kantaa asiaan. Loppupeleissä siis asia on turnausjärjestäjän käsissä. Mikäli kyseessä on SM-kisat, voi liitto pyytää järjestäjää sulkemaan joukkueen ulos kisoista.

Täysin ennenkuulumatonta eivät urheilujoukkueiden ja rahapeliyhtiöiden väliset sponsorisopimukset ole. Esimerkiksi Nordicbet toimii Swedish Hockey Leaguen pääsponsorina ja Champions Hockey Leaguen virallisena yhteistyökumppanina. Nordicbet tarjoileekin kattavasti kertoimia jääkiekkoon ja myös hyvin usein erilaisia jääkiekkokampanjoita vedonlyöjilleen.

Siinä missä Veikkauksen monopoliaseman murtamisesta on paljon puhuttu, pitää Suomen arpajaislaki silti e-urheilujoukkueiden sponsori-rahahanoja kiinni. Herääkin kysymys, onko Veikkauksen monopoliasema suomalaisten Counter Strike- ja muiden e-urheilujoukkueiden menestyksen tiellä? Ei ole mitenkään salaista tietoa, että suuret rahapeliyhtiöt ovat halukkaita tekemään suuriakin yhteistyökuvioita suomalaisten joukkueiden kanssa.

Esimerkiksi Nordicbet on yksi suurimmista Tukholman pörssiin listatun Betsson Groupin brändeistä, joka toimii lähinnä pohjoismaisilla markkinoilla. Nordicbetille on myöskin myönnetty G4:n sertifikaatti, joka tarkoittaa sitä, että sillä on samat vaatimukset toiminnalleen kuin suomalaisella Veikkauksella.

Ainoa ongelma oven avaamisessa ulkomaisille rahapeliyhtiöille suomalaisten e-urheilujoukkueiden pariin olisi ainoastaan se, että suuri osa lajin seuraajista on alaikäisiä. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt sitä, että vaikka Veikkaus ei suoranaisesti sponsoroi SEULia, on se vahvasti esillä sen tekemisissä. Periaatteessa Veikkaus ei siis halua ulkomaalaisia rahapeliyhtiöitä omille apajilleen.

Olisiko siis ulkomaalaisista rahapeliyhtiöistä pelastamaan suomalaiset Counter Strike- ja muut e-urheilujoukkueet resurssipulasta? Ehdottomasti, mutta suurempi kysymys kuuluu, että ehtivätkö joukkueet paeta ulkomaille ennen kuin Veikkaus luovuttaa monopoliasemansa?

About Jere Alanen

RCTIC perustajajäsen, toiminnanjohtaja, joukkueenjohtaja. Intohimoni on eSports. #STAYRCTIC #KingisBack!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

YHTEISTYÖKUMPPANIT